Primers passos a la literatura. L’àlbum com a punt de partida.
Perquè els nostres fills siguin lectors, cal que adquireixin hàbits de lectura. Es recomana començar ja des de ben petits, a través de la lectura compartida. Els àlbums il·lustrats presenten un recurs idoni per aquestes primeres lectures, gràcies a la seva narrativa pictòrica.
Però, què llegir? Com fer-ho? I quan començar? Aquestes poden ser algunes de les preguntes que els pares i educadors es plantegen. Amb aquesta xerrada volem aclarir els dubtes a més a més d’explicar els estadis de desenvolupament cognitiu per l’adquisició lectora, els avantatges de la lectura compartida, com ara el treball emocional i de valors, i proposar jocs i activitats relacionades amb les primeres lectures.
L’àlbum il·lustrat per aprendre llengües estrangeres
En aquesta xerrada s’explicarà com es poden utilitzar els àlbums il·lustrats en l’ensenyança de llengües estrangeres. A partir de l’experiència en classes d’angles i alemany presentarem llibres amb i sense paraules, així com jocs i activitats útils per apropar els alumnes al lèxic bàsic i estructures sintàctiques simples.
Temes delicats a través de l’àlbum il·lustrat
Com explicar la mort als nens? Com parlar de la sexualitat o de la guerra? Què dir sobre temes com la immigració o el racisme?
Hi ha una sèrie d’àlbums il·lustrats que tracten aquests i altres temes amb una delicadesa exemplar. Volem presentar aquestes obres i parlar sobre la importància de tractar tot tipus de temes amb els fills i alumnes.
Àlbum il·lustrat, més que un llibre
L’àlbum il·lustrat és un gènere cada vegada més establert en el mercat editorial espanyol. No obstant molta gent encara no sap que és exactament. Un llibre infantil? Un conte il·lustrat? La il·lustradora i autora Kveta Pacovská va dir dels àlbums il·lustrats que eren petites galeries d’art que tenim a casa. Teresa Duran ens explica que són llibres en el que el pes narratiu de les il·lustracions és igual o major que el del text. Maria Cecília Silva-Díaz hi afegeix la importància del format, la tipografia i la maquetació.
En aquesta xerrada volem introduir al públic en el món de l’àlbum il·lustrat. Farem un curt repàs històric i presentarem la situació editorial actual a Espanya, però sobretot parlarem de la seva estructura narrativa, dels seus elements, dels jocs i picades d’ullet que es produeixen a partir de la relació entre text i imatge, dels paratextos, etc. La xerrada està dedicada tal a il·lustradors i autors que volen profunditzar en el gènere, com a professors i educadors que estan interessats a conèixer les possibilitats d’aquest tipus de llibre, així com a tots aquests que estan interessats a saber més sobre els àlbums il·lustrats.
Autoedició
Tens àlbums il·lustrats i t’agradaria publicar-los? T’interessa saber formes alternatives de publicació? Creus que el control de tots els passos de producció millorarà el resultat final? Nosaltres t’explicarem com et pots autoeditar. Quines són els passos de tenir en compte. Que dificultats hi ha. Com preparar el teu taller. Que són els avantatges. …
Narrativa icònica
El que diferencia l’àlbum il·lustrat d’altres gèneres és la seva narració icònica. Parlarem dels recursos seqüencials que s’utilitza per crear una narració. Demostrarem la necessitat de la coherència entre les imatges. Explicarem els recursos dels detalls i les històries paral·leles. I ensenyarem exemples de figures literàries, com la metàfora, el paral·lelisme o la hipèrbola, en la imatge.